9 Mart 2008 Pazar

Uniform Web Sunucu Kurulumu ve Kullanımı

HTML, Perl ve PHP dosyalarınızı kendi bilgisayarınızda denemek için bir web sunucusu(server) kurmalısınız.
Çok sayıda ve bedava windows altında çalışan web sunucusu var. Bunladan en kolay kullanımlı olanından biri de Uniform Web Server'dir.
Kurulum gerektirmeden kullanılabilme özelliği ise en güzel yanı.

Nasıl kullanılır ?

Önce web sitesinden son sürümünü indirin. Şu an 3.5 sürümü mevcut. zipli ya da exe paket dosyayı indirin.

Bir klasöre açın Örneğin C:\

Açtığınızda C:\Uniform Server adında bir klasör oluşur. Ben klasör adını WebServer olarak değiştirdim. Sizde istediğiniz adı verebilirsiniz.

C:\WebServer\udrive\www klasörü sunucumuzun web klasörüdür. Dosyalarımızı buraya kopyalamalıyız. İsterseniz bu klasörün kısayolunu masa üstünde oluşturun. Sık sık başvuracaksınız çünkü.

Web Sunucu Nasıl Çalıştırılır?

Çalıştırması çok basit C:\WebServer klasöründe Server_Start.bat dosyası var. Bu dosyayı çift tıklayın. Bu dosyanın da kısayolunu el altında bi yere koyun.

Sunucu açılırken Windows güvenlik uyarıları gelirse onları Engellemeyin. Bir sorun çıkmaz ise varsayılan web tarayıcınızda http://localhost/apanel adresli sayfa açılacak.

Bu sayfada web sunucu ayarları yapılabilir. Eğer bilmiyorsanız herhangi bir ayar yapmayın.
Web sayfalarınızı ya da deneyeceğiniz php dosyaları C:\WebServer\udrive\www klasörüne kopyalayın. Bu klasörde bazı dosyalar var onları silebilirsiniz.

Sunucu çalıştığında bilgisayarınıza W: adında yeni bir hard disk ekleyek. Sakın şaşırmayın. Bu bir sanal sürücüdür. Bu sürücü C:\WebServer\udrive klasörünün yansımasıdır. Sunucu kapanınca sürücü kaybolacak. Ama dosyalar kaybolmaz.

Örnek olarak C:\WebServer\udrive\www klasörü içinde info.php adlı bir dosya oluşturun içeriğini aşağıdaki şekilde düzenleyin ve kaydedin.
<?PHP
phpinfo();
?>
Web tarayıcınızda http://localhost/ adresini açın. Bu adres sunucumuzun ana sayfasıdır.
Sayfa açıldığında klasör içindeki dosya ve klasörleri görebilirsiniz. Bunları tıklayıp açabilirsiniz. info.php yi tıklayın. Eğer sorun yoksa sunucunuzun PHP sürümü hakkında bazı bilgiler içeren bir sayfa açılacak.

Eğer tarayıcıda klasörü açtığımızda bir dosyanın otomatik açılmasını istiyorsanız dosya adı şunlardan biri olmalı: index.html index.shtml index.html.var index.htm index.php3 index.php index.pl index.cgi

Sunucu nasıl kapatılır?

Sunucuyu kapatmak için C:\WebServer klasöründeki stop.bat dosyasını çalıştırın.

MySQL veritabanı yönetimi

http://localhost/apanel/ adresini açın soldaki menülerde Tools altında phpMyAdmin var. Bu tıklanarak ya da http://localhost/apanel/phpMyAdmin/ adresiyle phpMyAdmin 'i çalıştırabilirsiniz.

Türkçe karakter sorunu

Sunucunun bir sorunu var Türkçe header kodlarını htm dosyaya eklediğimiz halde Türkçe karakterler düzgün görünmüyor. Bu sorunu aşmak için C:\WebServer\udrive\usr\local\apache2\conf klasöründeki httpd.conf dosyasını not defteri ile açın içinde
AddDefaultCharset ISO-8859-1
satırını bulup,
AddDefaultCharset ISO-8859-9
ile değiştirin. Sunucuyu kapatıp tekrar başlatın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder