DWG Formatı:
DWG (Drawing = Çizim), AutoCAD tarafından kullanılan orijinal dosya formatıdır. Bu format, 2D ve 3D çizimler, tasarımlar, planlar ve diğer teknik çizimlerin depolanmasına olanak sağlar. DWG dosyaları, AutoCAD programı ile kolayca oluşturulabilir, düzenlenebilir ve görüntülenebilir. DWG formatı, zengin özelliklere ve karmaşık geometrilere destek verir. AutoCAD kullanıcıları genellikle projelerini DWG formatında kaydederek paylaşır ve işbirliği yapar. DWG dosyaları, genellikle özel tasarım, mühendislik ve inşaat projelerinde yaygın olarak kullanılır.
DWG, 1970'lerin sonlarında Mike Riddle tarafından geliştirilen Interact CAD paketinin yerel dosya formatıydı daha sonra 1982'de Autodesk tarafından AutoCAD'ın temeli olarak lisanslandı. Autodesk, 1982'den 2009'a kadar AutoCAD'in DWG dosya formatının en az 18 ana varyantını yazan sürümlerini oluşturdu ve bunların hiçbiri kamuya açık olarak belgelenmedi. DWG formatı açık kaynak kodlu değildir.
DXF Formatı:
DXF (Drawing Exchange Format = Çizim Değişim Formatı), AutoCAD tarafından geliştirilen bir çizim veri değişim formatıdır. DXF dosyaları, farklı CAD yazılımları arasında veri paylaşımı yaparken kullanılır. DWG formatına benzer şekilde, DXF de 2D ve 3D çizimleri destekler. Ancak DXF dosyaları, daha basit ve sadece çizim verilerini içerir. DXF formatı, AutoCAD'in dışında da birçok CAD programı tarafından desteklenir. Bu sayede farklı CAD yazılımları arasında dosya alışverişi kolaylıkla yapılabilir.
DXF, Aralık 1982'de AutoCAD 1.0'ın bir parçası olarak tanıtıldı ve AutoCAD yerel dosya formatı DWG'deki verilerin tam bir temsilini sağlamayı amaçladı. Autodesk uzun yıllar boyunca teknik özellikleri yayınlamadı ve DXF dosyalarının doğru bir şekilde içe aktarılmasını zorlaştırdı. Autodesk artık DXF spesifikasyonlarını çevrimiçi olarak yayınlamaktadır.
AutoCAD'in Sürüm 10'dan (Ekim 1988) ve sonraki sürümleri hem ASCII hem de DXF'nin ikili formlarını destekler. Önceki sürümler yalnızca ASCII'yi destekler.
DXF Dosya Yapısı:
Bir DXF dosyasının temel organizasyonu aşağıdaki gibidir:
HEADER bölümü
Çizim hakkında genel bilgiler. Her parametrenin bir değişken adı ve ilişkili bir değeri vardır.
CLASSES bölümü
Veritabanının ve bölümlerde görünen uygulama tanımlı sınıfların bilgilerini tutar. Genellikle diğer programlarla birlikte çalışabilirliğe izin vermek için yeterli bilgi sağlamaz.
TABLES bölümü
Bu bölüm, adlandırılmış öğelerin tanımlarını içerir.
Kaydı Engelle tablosu. BLOCK_RECORD
Ölçülendirme Stili tablosu. DIMSTYLE
Katman tablosu. LAYER
Çizgi stili tablosu. LTYPE
Yazı stili tablosu. STYLE
Kullanıcı Koordinat Sistemi tablosu. UCS
Görünüm tablosu. VIEW
Görünüm alanı yapılandırma tablosu. VPORT
BLOCKS bölümü
Bu bölüm, teknik resimdeki her bir Bloğu oluşturan objeleri açıklayan Blok Tanımı objelerini içerir.
ENTITIES bölümü
Bu bölüm, tüm Blok Referansları dahil olmak üzere teknik resim objelerini içerir.
OBJECTS bölümü
AutoLISP ve ObjectARX uygulamaları tarafından kullanılan grafik olmayan nesnelere uygulanan verileri içerir.
THUMBNAILIMAGE bölüm
DXF dosyası için ön izleme görüntüsünü içerir.
END OF FILE
DXF'nin veri biçimine "etiketli veri" biçimi denir, bu da "dosyadaki her veri öğesinden önce grup kodu adı verilen bir tamsayı numarası olduğu anlamına gelir. Grup kodunun değeri, hangi tür veri öğesinin izlediğini gösterir. Bu değer aynı zamanda belirli bir nesne (veya kayıt) türü için bir veri öğesinin anlamını da gösterir. Bir çizim dosyasındaki kullanıcı tarafından belirlenen hemen hemen tüm bilgiler DXF formatında temsil edilebilir.
DWG ve DXF Arasındaki Farklar:
DWG, AutoCAD'in orijinal ve daha karmaşık dosya formatıdır, DXF ise daha genel bir çizim veri değişim formatıdır. DXF formatının ASCII dosyaları açık kaynak kodludur.
DWG dosyaları, AutoCAD programı tarafından oluşturulduğunda daha fazla özellik ve detay içerebilirken, DXF dosyaları daha basit ve sadece çizim verilerini içerir.
DWG dosyaları genellikle özel projeler için kullanılırken, DXF dosyaları farklı CAD yazılımları arasında veri paylaşımı için tercih edilir.
AutoCAD, DWG ve DXF gibi dosya formatları aracılığıyla tasarım, modelleme ve teknik çizim projelerinin oluşturulmasını ve paylaşılmasını sağlar. DWG, orijinal ve karmaşık projelerin depolanması için idealdir, DXF ise çizim verilerinin farklı CAD yazılımları arasında kolayca paylaşılmasını sağlar. Her iki format da AutoCAD kullanıcıları ve CAD profesyonelleri için önemli bir rol oynamaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder